Biografie

Geboren te Brussel, begint hij op 9-jarige leeftijd gitaar te leren met Hélène LOUVRIER aan de Academie van Sint Jans Molenbeek (Brussel), daarna met Jean-Philippe GRUNEISSEN aan de Academie van Moeskroen en in 1981 behaalt hij de Medaille van de Belgische Regering.

Opgeleid aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Lille door Jean-Philippe GRUNEISSEN, aan het Conservatoire Royal de Bruxelles (Koninklijk Conservatorium van Brussel) door Ilse en Nicolas Alfonso en aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris door Alexandre LAGOYA (als zijn enige Belgische student) en door Carel HARMS, behaalt hij de hoogste onderscheidingen en tal van prijzen en diploma’s in gitaar, notenleer, kamermuziek, muzikale analyse, pedagogie…

Hij volgde de master classes van Carel Harms, Alexander Lagoya, Ako Ito, Henri Dorigny en Peter McCutcheon aan de Académie Internationale d’Eté de Nice ; die van Leo Brouwer, Sharon Isbin, Costas Cotsiolis, Kai Nieminen en Ichiro Suzuki in Finland ; evenals die van Fritz Buss te Antwerpen en van Konrad Junghänel te Parijs.

Hij geeft tal van concerten, recitals, radio en televisie- uitzendingen in de Europese Unie, Zwitserland, Turkije, Cyprus, Marokko, Tunesië, Egypte, Congo, Senegal, New York, Canada, Brazilië, Venezuela, China…

Hij neemt regelmatig deel aan grote festivals waaronder het Brussels Summer Festival, het Festival du Jeune Soliste d’Antibes (met het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo olv Lawrence Foster), het Festival van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, het Internationaal Festival van Dans en Theater van Caracas, het Festival des Grands Crus de Bourgogne, de Nuits de Beloeil, de Flâneries Musicales de Reims…

… als solist of samen met beroemde partners zoals de violiste Lola Bobesco ; de fluitisten Maxence Larrieu, Marc Grauwels en Denis-Pierre Gustin ; de voordrachtkunstenaars Suzanne Philippe, Raoul de Manez en Charles Kleinberg ; de harpiste Susanna Mildonian, de Filharmonische Orkesten van de Belgische Radio en Televisie (RTBF – olv André Vandernoot – en BRT), het Strijkkwartet van de Koninklijke Muntschouwburg, het Kwartet Momentum, het Orchestre de Chambre National de Toulouse, de Amerikaans-Zwitserse danscompagnie Dance Music Light, de bariton Richard Rittelmann…

Hugues Navez is laureaat van de Yehudi Menuhin’s Live Music Now stichting – Menuhin Foundation. 

In 1988 creëert hij “12 European Guitar Recitals” (12 componisten – 12 landen), onder de hoge bescherming van Carlo Ripa di Meana, Europees Commissaris voor Cultuur. Door dit initiatief krijgt hij hetzelfde jaar de Europese Prijs Émile Noël van de Europese Unie, voor de eerste en enige keer toegekend aan een kunstenaar.

Op 21 juli 1991, tijdens het slotconcert van de “Apotheose” van de Koninklijke Feesten ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Koning Boudewijn en zijn veertig jaar regeren, treedt hij op met het Brussels Guitar Quartet en het Symfonie Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT) op de Heizel, aan de voet van het Atomium, in het bijzijn van de koninklijke familie en de internationale pers. 

De Europese Unie nodigt het duo dat hij vormt met harpiste Susanna Mildonian uit, in het kader van de Wereldtentoonstelling in Sevilla in september 1992, en eveneens in december 2001 in het Jubelpark, ter gelegenheid van de festiviteiten rond de komst van de Europese eenheidsmunt. 

De Belgische Televisie (RTBF) vroeg hem regelmatig als jurylid bij tv-wedstrijden zoals Jeunes Solistes en Jeunes Musiciens.

Als zeer gewaardeerd pedagoog geeft hij, tijdens vele van zijn tournees alsmede in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma, diverse master classes voor : de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, het Beijing Centraal Conservatorium, het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, de Conservatoria van Shanghai, Dakar, Boedapest, École Britten in Frankrijk ..

In 1993 sticht hij de zomer master classes en het festival van de International Summer Academy of Belgium, in de abdij van Floreffe. Hij is artistiek directeur en onderwijst gitaar tot het einde van dit evenement in 2001. 

Sinds 1999, Hugues Navez is Professor-titularis van de gitaarklas aan het Conservatoire Royal de Bruxelles (Koninklijk Conservatorium van Brussel).

Hij is één van de weinige artiesten die een 10-snarige gitaar bespeelt.

Tot op heden heeft hij 5 CD’s op zijn naam staan die unaniem geprezen werden door een enthousiaste pers. 

Elk jaar is hij Professor bij de Guitar Masterclasses te Brussel (winter- en zomerstages). 

In 2007 kent de Patrimoniumcommissie van het Conservatoire Royal de Bruxelles (Koninklijk Conservatorium van Brussel) hem de Prijs Frères Darche toe, omwille van zijn artistieke carrière en toewijding die deze instelling eert.

Op uitnodiging van de Fédération Wallonie-Bruxelles en de Europese Unie in september 2010 maakt hij een tournee in China, waar hij optreedt en master classes geeft in Beijing evenals in Shanghai in het kader van de Wereldtentoonstelling.

In 2012 sticht hij het BRUSSELS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL & COMPETITION, het eerste unieke jaarlijkse evenement volledig gewijd aan de gitaar in Brussel, waarvan de vijfde editie plaats zal vinden van 22 tot 26 april 2016.